Loading

Adatbázisunkról

Egy tömegközlekedési rendszer magját a megfelelő adatbázis szolgáltatja. A mi rendszerünk kezdetekor, - 2013-ban, egy XML alapú struktúra biztosította a menetrendi adatokat. Az eredeti modellezésben a járatokhoz kapcsolt funkciók kimerültek az oda-vissza irányok definiálásában, valamint az adott megállóhoz tartozó megtett szekvencia értékével. Az indulási időpontok és a megállóba történő érkezések a kiinduló megállóhoz mérten kerültek kiszámításra. Dinamizálni, miszerint egy adott járat speciálisan közlekedik, - például kihagy egy megállót, nem lehetett megoldani. A hiteles tájékoztatás értelemben körülbelül 80-85%-ot lehetett teljesíteni, az akkoriban jellemző "kevés igényhez" mérten. Az elkövetkezendő években egy harmadik fél által kialakított elérhetőség biztosította a stabil működésünket. Ezt a kötött módszert megreformálva egy immáron teljesen független, sajátfejlesztésű rendszerre cseréltük, amely a kacifántos mentrendek számításait biztosítja.

  • 2013 - 2015

    A rendszer eredeti motivációja közel 10 évvel ezelőtt jött létre. Ekkor készítette el Polgár Zoltán az akkori Kisalföld Volán Közlekedési Zrt. adataiból a nyíltforráskódú saját mobilalkalmazását. Ennek a célja egy a BpMenetrend-hez hasonló működés elérése volt. Mind technikailag, mind pedig használhatósági értelemben. A készítő maga a 0.5-ös verzióig vitte el a projektet. Ekkoriban már létezett a GTFS formátum, azonban ez Magyarországon még közel nem volt jelen. Így az említett rendszer is egyedi megoldáshoz folyamodott. Az itt jelenlévő megoldás XML alapokon biztosította a saját maga működését. A belső rendszer 3 önálló települést hivatott értelmezni. A struktúra funkciói kimerültek a járat rövid és hosszú nevének megadhatóságában, valamint a városhoz tartozó megállók felvitelében és a járat indulási időpontjaiban. A konkrét járatok külön-külön XML fájlokban voltak tárolva. Ezek biztosították a járatok törzsadatait. Itt volt megadva, hogy mi a járat hivatalos viszonylata és milyen indulási értékkészlettel rendelkezik. Az útvonalakból kettő létezhetett, mely oda és vissza irányokban maximalizálódott. A definiált nyomvonalak a megállók azonosítóit, valamint a hozzájuk kapcsolt szükséges szekvencia értékével rendelkeztek. Az indulási időpontok pedig naptípusként voltak szabályozva. Létezhetett munkanap, szabadnap, valamint munkaszüneti nap. Ezen berkeken belül kellett megadni az indulási értékeket és gyakorlatilag a rendszer készen állt a járatok menetrendjének illusztrálására. Az aktuális menetrendek manuálisan voltak írva, hivatalos PDF állományokból építkezve. Ezen oknál fogva nagyon pontosan kellett dolgozni, hogy ne legyen hiba a gépezetben. A közlekedő tömeg éles környezetben Pécsett használhatta először a rendszert, mely egészen 2015 nyaráig teljesített szolgálatot. Az időigényes fenntarthatóság miatt a további kiszolgálás érdekében egy új megoldást kellett találnunk.

  • 2015 - 2017

    A rendszerünkhöz köthető pécsi régióban egy újabb, immáron hivatalos úton kezelt adatbázis lett elérhető. Ezt az HC Linear Kft. készítette és tartja fenn azt a mai napig. Ennek a struktúrának az előnye, hogy automatizáltan frissült a felhőből, valamint jelentősen több információt hordozott. Egészen pontosan támogatta az ünnepnapokat, mindemellett sokkal helyesebbek voltak a nyers indulási és érkezési mentrendek. Az itteni adatok univerzális formátumát egy SQLite fájlon keresztül tették olvashatóvá. Ennek a struktúráját egy magyarosított GTFS modellezés alkotta. A kötelezően elvárt működési precizitást sikeresen tudta teljesíteni, így a továbbiakban ez alapján működött az utastájékoztatás. Azonban ebben rendszerben a struktúra adottságai miatt az adatokat kevésbé lehetett funkciókra tovább fejleszteni, így egy saját rendszer kidolgozására fordítottuk az erőforrásainkat. A munkálatok 2017 tavaszán kezdődtek, melynek első eredménye az év őszére készült el. A szóban forgó harmadik fél által előállított adatbázis felhasználása rövidesen ezt követően megszűntetésre került.

  • 2017 -

    Közel 4 év kézzelfogható tapasztalat után érezte a projekt, hogy új utakat kell keresnie. A saját rendszer bevezetéséhez először definiálnunk kellett a pontos célokat. Az igényekkel együtt az adatok mennyisége is folyamatosan növekedett. A nagyvállalatok által dominált versenyképesség megtartása lett célul kitűzve. Örülve a kezdetben Pécsen elérhető szolgáltatási körnek, új települések lettek számba véve. A bővítés első lepéseként a budapesti lehetőség mellett döntöttünk. Ekkor jött el 2017-ben az igény, hogy a helyenként 2-300 MB-ot illető nyers GTFS redukálásra, majd pedig végfelhasználásra kerüljön. A rendszer létrehozásában pár alap funkció lett meghatározva. Saját hálózat, saját backend, saját feldolgozó és kiszolgáló egység. Ezek összessége kovácsolta az alapot. Innen indult, hogy csupán a valódi, formabontott GTFS állományokhoz kell hozzáfért nyerni, - lehetőség szerint hivatalos úton, szolgáltatói forrásból. A fővárosi lépés tökéletesen demonstrálta, hogy valójában milyen teendőket kell értelmeznie egy egyedi GTFS feldolgozónak. Fontos szempont volt továbbá, hogy relatív bármely települést könnyedén lehessen a rendszerhez integrálni. A felállított feltételek teljesületek. Egy hosszabb tesztidőszakot követően 2018 februárjában élesítésre került az 1.0-ás backend rendszer. A megoldáshoz ez után lett csatolva az eredeti kiindulóállomás, a pécsi érdekeltség. A taglalt feltételek megvalósulása határozta el, hogy a Magyarországon megtalálható legtöbb városban szeretne jelen lenni a fejlesztés. Ezzel párhuzamosan alakult meg a MenetBrand csoport. A lefedettséget tovább vizsgálva végül elkészült a 2.0-ás kiadás. Az itteni mérföldkő vonzotta magával, hogy elérhetővé vált a kecskeméti, miskolci és szegedi régiók mindegyike. A 2020 kora őszén tett felfedezés szabta meg a fejlesztés újdonsült alapjait. Pontosítani kell a szabad szemmel nem látható adatok felső 20%-át, majd pedig elő kell álltani az univerzális útvonalakat, mindezt országos: MÁV-START lefedettséggel. Ezen fejlesztés első szakasza az év telén zárult, mely érdemben 2021 tavaszán élesedett a jelenleg elérhető 3.0-ás backend rendszerrel.

Célja

A célunk az eszköz. Az eszköz, mellyel közös nevezőt lehet allokálni a magyarországi piac érintett tömegközlekedési közösségének. Az országban kevesen foglalkoznak a közösségi közlekedés mögött rejlő informatikai rendszerek tökéletesre fejlesztésével. A magunk profiljába, még egy további cég tartozhat, ki országos érintettségben vallja a pozitív hozzáállást. A mi rendszerünk egységesítéssel, feldolgozással, valamint kiegészítéssel foglalkozik. A követelményként értendő nyers adatokat a közlekedést szervező cégek állítják elő. A felelős vállalatok kisebb szerencsével, de napjainkra felismerték, hogy a GTFS formátum, mint nemzetközi piaci sztenderdben ott rejlik a lehetőség. Míg régen egy helyi vállalat maga fejlesztett egyedi megoldásokat az online menetrend böngészőjéhez, addig a mai napra egy kiváló GTFS megalkotásával temérdek munka és negatív praktikum spórolható meg. A célunk, hogy professzionális minőségre fejlesszük tovább az eredeti nyers GTFS halmazokat. Jellemző értelemben kézzelfogható adatokkal szolgálnak a szervezetek. Ez azt jelenti, hogy a kiadott minőségben kizárólag olyan adatokkal találkozhatunk, melyeket az emberi kompetencia egyszer már definiált. Azaz, néha itt-ott belemódosítanak kézzel, de a szükséges komoly számítások mind elmaradnak. A részünkről itt jött a felismerés, hogy a humán erőforrás által kitöltött adatokat mesterséges gondolkodással kellene felvértezni, olyan számításokkal, melyre az emberi agy záros határidőn belül nem tudna eredményt allokálni.

Kiemelt megoldások

A kiemelt megoldásaink azok, amelynek egysége a rendszert egyedülállóvá teszi. Efféle kidolgozottsággal rendelkező, dokumentált anyag nincs a magyar piacon. Mivel az eredményeink hosszú tesztidőszakon keresztül bizonyították az alátámasztandókat, így büszkén áll a rendszer az újabb megoldandó teendők irányába.

Backend rendszer

7/24

A felhőben tárolt rendszerünk napi szintű terhelés mellett több éve üzemel. Kimaradásra eddig sosem volt panasz. A menetrendi adatbázisaink a nap 24 órájában bármikor, könnyedén és gyorsan szerzhetőek be.

Titkosított eljárás

A fejlesztéseink mindegyike a legkorszerűbb védelemmel került ellátásra. A kommunikáció ssl kapcsolaton keresztül történik, míg a fájlokhoz történő hozzáférés egyedi kulcsot igényel, csakúgy, mint az adatbázisok felhasználása.

Jelentések

Az előálltó modulunk napi szinten dolgozza fel a szolgáltatók által kiadott adatokat. Minimálisra csökkentve a hibalehetőségek számát a belső kliensünk valósidőben értesít az esetleges előállítási problémákról.

Üzemeltetett

A kimeneti adatok helyes működését gyakran ellenőrizzük. Figyeljük a szerver állapotát, valamint manuális végfelhasználói tesztekkel vizsgálunk, mindezt a saját alkalmazásainkkal és azok napi szintű használóval karöltve.

API kulcs igénylése

Changelog
Legutóbbi jelentés
Hibakereső
Swagger

Még további 49 API kulcs érhető el

Frissítve: 2023.08.12

 
Struktúra

A saját formátumunkat sql nyelvben állítjuk össze. A sémánk kezdetben jelentősen kevesebbet nyújtott, azonban napjainkra közel végleges állapotba került. A működés logikája korábban is hasonló volt, de a legújabb v3-as backend rendszerünk óta nagyon sokat fejlődött és módosult. Külön figyelem lett szentelve olyan apróságoknak is, mikor az üres string az inkább null legyen, mintsem egy össze-vissza szöveg, mely trim feldolgozást sem kapott a folyamatok végén.

A struktúra alapjait mindenképp a hivatalos GTFS adja, de határozottan több, jobb és mindenképp más a mi megoldásunk. Az alul részletezett sql táblák tökéletesen definiálják az esetlegesen elérhető adatokat, a belső kapcsolatokat, valamint az adatbázis nyújtotta funkcionális lehetőségeket. A séma fix, mindig minden konfigurációnál azonos, a típusok, a kapcsolatok, a minden. Az elérhető adatok azonban már differensek! Előfordulhatnak olyan mezők, melyek Budapesten ismert információk, míg másutt már nem. Ezek jellemzően a részelteket igénylő informatív adatok, ide sorolható például a kerekesszékkel történő utazás.

A szakmabeli fejlesztők számára csatoltuk a séma-térképet, mely bízunk benne magáért beszél.

//gtfs.menetbrand.com/media/2023/07/menetbrand_gtfs_db_diagram.svg

v3.2

 
Csapatunk

Horváth Dusán
Horváth Dusán
Vezető fejlesztő
Mező Dávid
Mező Dávid
Rendszergazda

Keress fel minket!